Siirry suoraan sisältöön

Spot sähkö

    Spot Sähkö

    Spot sähkö on monelle lehdistä tuttu termi, mutta mistä siinä on kyse?

    Yksinkertaisimmillaan spot-sähkö on sähkön hinta tiettynä hetkenä. Sähkön hinta muuttuu jatkuvasti, kuten minkä tahansa muun hyödykkeen hinta. Spot-hinta määräytyy useiden tekijöiden mukaan, kuten sähkön saatavuuden, sähkön kysynnän, sääolosuhteiden ja monien muiden tekijöiden mukaan. Vaikka spot-hinta on hyödyllinen lyhyen aikavälin suunnittelussa, se ei aina ole paras indikaattori sähkön kokonaiskustannuksista. Spot-hinta liittyy vahvasti pörssisähköön, jota myös monet suomalaiset ovat alkaneet ostamaan.

    Kiinteä hintainen sähkö edelleen suosittua

    Vaikka tuntihintaista pörssisähköä on Suomessakin saatavilla, harva suomalainen ostaa sitä. Säästöt voivat olla satoja euroja vuodessa, mikäli kuluttaja siirtyy käyttämään Spot-sähköä. Suurin osa suomalaisista ostaa kiinteähintaista energiaa, jota sähköyhtiöt myös hanakammin asiakkailleen myyvät. Monen kuluttajan kannattaisi kuitenkin tehdä netissä sähkön hintavertailu, koska sillä tavoin säästöä voi tulla arjen pyörittämiseen paljonkin.

    Esimerkiksi Helenin pörssisähkö on pitkällä ajanjaksolla ollut noin 20 prosenttia kiinteähintaisesta sopimuksesta. Eikä tämä ole mikään poikkeus, vaan monissa muissakin yhtiöissä ero on samaa luokkaa, ellei jopa isompi. Harvassa asiassa siis kotitaloudella on niin paljon säästömahdollisuuksia, kuin sähkössä.

    Nord Pool -sähköpörssi ja Spot sähkö

    Spot-markkinoilta ostettua sähköä kutsutaan pörssisähköksi. Suomessa sähköyhtiöt voivat ostaa sähköä Nord Pool -sähköpörssistä, joka on osa pohjoismaista energiapoolia. Kuluttajat voivat ostaa sähköä sähköyrityksiltä, jotka toimittavat sähköä asiakkailleen pörssin avulla. Pörssisähkön hinta on aina kilpailukykyinen markkinoilla ja se perustuu sähkön kysyntään ja tarjontaan.

    Pörssisähköstä käytetään usein myös termiä Spot sähkö. Sähkön tuntikohtaista markkinahintaa kutsutaan spot-hinnaksi. Spot-hintojen avulla kuluttajat voivat arvioida sähkön hintaa perusteellisesti, sillä sähkön hinta voi vaihdella vuorokauden jokaisena tuntina. Spot-hinta perustuu sähkön tämänhetkiseen markkinahintaan jokaisena vuorokauden tuntina Nord Poolin sähköpörssissä.

    Pörssistä sähköä ostavat asiakkaat eivät saa kiinteää hintaa jokaisesta kilowattitunnista. Spot-sähkön avulla kuluttajat voivat hyötyä energian hinnan vaihteluista ja mahdollisesti alentaa sähkölaskua. Spot-sähkön hinta muuttuu joka tunti Nord Poolin Suomen hinta-alueen kulloisenkin spot-hinnan mukaan. Hinnat julkaistaan aina julkisesti vuorokauden etukäteen kunkin tunnin osalta.

    Vinkkejä pieneen sähkölaskuun

    Mikäli kulutat sähköä varsinkin vuorokauden ruuhka-aikoina, tuntisopimus voi olla huono sijoitus, koska Spot sähkö on silloin kalleinta. Kiinteähintainen sopimus voi olla riskittömämpi valinta sellaiselle, joka asuu isossa omakotitalossa ja käyttää sähkölämmitintä. Pörssisähköhintaan liittyy aina riskejä, joten sitä käyttäessään kuluttajan kannattaa olla paremmin perillä omasta sähkönkulutuksestaan.

    Vertailusivustot voivat auttaa sinua löytämään kustannustehokkaimmat tarjoukset kodin tyypin ja vuotuisen sähkönkulutuksen perusteella. Valitse sopimus ilman perusmaksua, mikäli vuotuinen sähkönkulutuksesi on kovin pieni. Voit tehdä uuden sähköntoimitussopimuksen verkossa muutamassa minuutissa, ja uusi sähköyhtiösi irtisanoo nykyisen sopimuksesi. Kuluttajalle sähkösopimuksen tekeminen on siis tehty nykyisin hyvin helpoksi ja vaivattomaksi.

    Useat sähköntoimittajat tarjoavat nykyisin internetpalveluja ja sovelluksia, joiden avulla voit seurata kotisi tuntikohtaista energiankulutusta. Esimerkiksi Fingridin Tuntihinta-mobiilisovelluksen avulla iPhone-, Android- sekä Windows-puhelinten käyttäjät voivat seurata sähkön hintoja kätevästi. Vain alle viidennes suomalaisista käyttää tuntihintaista pörssisähköä. Tuntihintojen edullisuutta on vaikea arvioida, mikä on yksi syy niiden vähäiseen suosioon toistaiseksi.

    Sään vaikutus sähkön hintaan

    Sähkön hintaan vaikuttavat useat muuttujat. Iso syy hinnanmuutoksiin on vallitsevat sääolosuhteet Suomessa ja niissä maissa, joiden kanssa Suomi ostaa sähköä. Runsaat sateet, erityisesti Norjassa, lisäävät vesivoimakapasiteettia ja alentavat samalla hintaa. Kovat tuulet puolestaan lisäävät tuulivoimaloiden tuotantoa. Sähkön hintaa nostavat myös voimalaitosten, erityisesti ydinvoimaloiden, korjaukset. Viimeisenä mutta ei vähäisimpänä kysyntä vaikuttaa hintaan.

    Kun lämmitystarve on suurempi, sähkön hinta pysyy kylminä talvina huomattavasti normaalia korkeampana. Kesällä sähkön hinta on tyypillisesti alhaisempi, mutta laitosten huoltotöitä tehdään usein juuri tänä vuodenaikana. Kuka tahansa voi hankkia pörssisähkösopimuksen, joten voit säästää rahaa suunnittelemalla energiankäyttösi ruuhka-aikojen ulkopuolelle. Jos käytössäsi on esimerkiksi sähkölämmitys, voit hyötyä paljonkin pörssisähköstä.

    Mikäli kuitenkin haluat vain käyttää sähköä silloin, kun tarvitset sitä, etkä olla huolissasi hinnanmuutoksista, kiinteähintainen sopimus on oikea tapa valita. Se on monelle stressittömämpi vaihtoehto. Kun kysyntä on vähäistä, kuten yleensä öisin ja viikonloppuisin, sähkö on yleensä edullisinta.

    Sähkön ostaminen uuteen asuntoon

    Jos muutat uuteen kotiin, sinun on tehtävä uusi sähkösopimus. Ilmoita muutosta nykyiselle sähköyhtiöllesi vähintään kolme viikkoa ennen muuttoa. Näin he voivat irtisanoa vanhan sopimuksesi, ja voit aloittaa sähkön käytön uudessa kodissasi keskeytyksettä.

    Sähkön hintojen vertailu ja kilpailuttaminen on erityisen viisasta varsinkin muuttojen yhteydessä. Näin voit olla varma, että saat parhaan mahdollisen tarjouksen uudesta kodistasi. Hintoja vertaillessasi ota huomioon, että jotkin sähköyhtiöt tarjoavat alennuksia, jotka ovat voimassa vain tietyn ajan. Varmista, että ymmärrät kunkin tarjouksen ehdot ennen päätöksen tekemistä. Kannattaa siis kiinnittää huomiota myös pienellä fontilla kirjoitettuun tekstiin, varsinkin jos sähköyhtiö on sinulle tuntematon ja/tai muuten pieni ja uusi tekijä.

    Voit vertailla sähkösopimuksia netissä muunkin kuin hinnan perusteella. Moni kuluttaja haluaa nykyisin esimerkiksi ympäristöystävällisen sähkömuodon, ja sähköyhtiöt saa hetkessä myös tämän perusteella paremmuusjärjestykseen.